Plek in het boek
9.4 Werken met de onderstroom (pagina 153)
In het gesprek over (wetenschappelijk) integer handelen zijn – samenvattend – een aantal zaken wezenlijk. Ten eerste is het belangrijk te geloven dat integer handelen eerder wordt gestuurd door de onderstroom dan de bovenstroom. Daarvoor is het nodig de onderstroom op te merken en woorden te geven. Een illustratie daarvan zie je in de film Inside Out.
De film
In de tekenfilm Inside Out (2015) staat Riley centraal. Zij is 11 jaar en vindt het heerlijk om te ijshockeyen. Het komt haar dus goed uit dat ze in een koud deel van de Verenigde Staten woont. Op een dag krijgt haar vader een nieuwe baan in het warme San Francisco en moet ze haar fijne leventje achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. Deze basisemoties wonen als personages in het hoofd van Riley en hebben gesprekken met elkaar. De conclusies uit die gesprekken zie je terug in het gedrag van Riley.
Het fragment
Tijdens dit fragment krijg je een kijkje in het hoofd van Riley, waar dus de basisemoties wonen. Een andere bewoner is Bing Bong, het fantasiespeelkameraadje van Riley. Hij is de enige die de weg terug weet naar het treinstation om weer in het Controlecentrum te komen. Hij realiseert zich opeens dat Riley te oud voor hem is geworden en dat maakt hem erg verdrietig. Joy probeert Bing Bong op te vrolijken, omdat ze snel naar het treinstation wil, maar dat helpt niet. Sadness pakt het anders en gaat naast Bing Bong zitten. Haar aanpak werkt uiteindelijk wel, omdat ze aandacht heeft voor de onderstroom en Joy niet. Sadness onderzoekt wat er bij Bing Bong speelt en dat is zijn verdriet. Daarna is er weer ruimte voor wat anders: bijvoorbeeld de weg naar de trein wijzen.
Reflectie
Stel je voor dat dit fragment een les bevat: een les voor jouw werk en dat mag je breed interpreteren. Welke les zou dat dan kunnen zijn?