Plek in het boek
5.3 – Onderzoek de druk: een analysekader (pagina 77)
Of de beïnvloeding – of het nu oneigenlijk, onbehoorlijk of onredelijk is – bij jou tot druk leidt, hangt dus af van hoe jij in elkaar steekt en hoeveel ruimte je ervaart voor tegenspraak. Als illustratie daarvan gebruiken we een fragment uit de film La fille de Brest.
De film
De film La fille de Brest is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de strijd die longarts Irene Frachon voert, nadat ze bij toeval ontdekt dat het middel Mediator – bedoeld als eetlustremmer – tot hartklepafwijkingen en sterfgevallen leidt. Wat volgt, is een jarenlange strijd. Ze krijgt hierbij hulp van velen, en wordt tegelijkertijd enorm tegengewerkt. De macht van de farmaceutische industrie blijkt diepgeworteld. Uiteindelijk krijgt Irene het voor elkaar dat het middel uit de handel wordt genomen.
Het fragment
Dit fragment speelt zich al vroeg in de film af. Irene heeft haar zorgen over het middel Mediator geuit bij het Franse agentschap Afssaps en wordt daar niet serieus genomen. Direct na de presentatie spoort de arts Catharine Haynes Irene aan vooral door te gaan met haar onderzoek. Irene heeft echter nauwelijks onderzoekservaring en neemt contact op met hoogleraar Antoine le Bihan van het klinisch onderzoekscentrum in hetzelfde ziekenhuis waar ze werkt. In dit fragment zien we de kennismaking met Antoine en zijn team. Irene wil dat er een wetenschappelijk onderzoek wordt gestart. Binnen het onderzoeksteam is twijfel over de kwaliteit van de beoogde opzet en we horen verschillende argumenten langskomen om het onderzoek wel of niet te doen.
Reflectie
Stel dat jij benaderd zou worden in een vergelijkbare situatie, wat zou jij doen? Wat zijn daarbij je overwegingen? Zou je dit antwoord – ongeacht wat het is – ook geven als je de hele film hebt gezien?